Vajnory Country Fest 2004
Sobota, 19 Jún 2004 22:24

Vajnory Country Fest 2004 - detská tanečná skupina BatrflajPrvý (resp. z dôvodu rýchlej organizácie na poslednú chvíľu - nultý) ročník folk-country festivalu Vajnory Country Fest 2004, organizoval v rámci otvorenia kultúrneho leta vo Vajnoroch Miestny úrad MČ Vajnory pod záštitou starostky, pani Anny Zemanovej, v spolupráci s agentúrou Camille.

 

Podobne ako Porta, ktorá sa konala dva týždne predtým, aj tu sme sa báli nepriaznivého počasia, ktoré v tom čase bolo naozaj „zaujímavé“ a nikto nevedel, čo môže od neho očakávať. Festival sa konal v sobotu 19.6.2004 a jeho začiatok bol naplánovaný na 15.00. Na naše príjemné prekvapenie sa sobotňajší deň začal skutočne krásne, slniečko svietilo a všetko nasvedčovalo tomu, že sa festival vydarí a tradícia ďalšej príjemnej folk-country akcie v Bratislave bude úspešne naštartovaná. Miesto konania bolo situované do areálu hádzanárskeho ihriska pri Pizzerii ALVIANO na Rybničnej ulici. Doobeda sa začalo stavať pódium a postupne prichádzali stánkari a účinkujúci na svoje zvukové skúšky. O 15.00h keď sa mal začať program už boli prítomní aj diváci, ale napriek tomu, že vstupné sa nevyberalo, ich bolo skutočne veľmi málo. Ich počet sa však pomaličky zvyšoval a my sme začali dúfať, že do večera, kedy sa po hlavnom programe mal festival ukončiť Country bálom za doprovodu vystúpenia Nového Rownáku a domáceho vajnorského Tuky Bandu, bude priestor ihriska naplnený. Bolo ozaj krásne, preto sme verili, že „vajnoráci“ sú na svojich záhradkách, a podvečer sa divácka účasť určite zlepší. A tak sa aj stalo, ale...


Ale späť k programu. Program uviedla a celým festivalom ho sprevádzala veľmi príjemná a spontánna moderátorka, Adriana Brezovská. Ako prvou skupinou, ktorá na akcii vystúpila, bola folková skupina Šiesty (ne)zmysel. Myslím, že Vám netreba túto kapelku predstavovať, napriek tomu, že v poslednom čase vystupuje ozaj sporadicky. Dve dievčatá, Lydka a Kaja sprevádzané basgitaristom Maťom zahrali a zaspievali novšie aj staršie piesne vlastného repertoáru a otvorili tak hudobný program festu. Po nich nasledovala kapelka Alley, ktorú pravdepodobne ešte nepozáte. Stručne o nej môžem prezradiť, že sa skladá zo štyroch muzikantov, a jej repertoár obsahuje predovšetkým osobné výpovede lídra kapely, Mariána Pusztera. Fakt, že kapela funguje – s iným repertoárom – ako rocková, určite zanechal svoju stopu aj na výkone folkovejšej Alleye. Jednoducho - melodické piesne s príjemnými klávesmi a rockovým spevom.

Vajnory Country Fest 2004 - foto Vajnory Country Fest 2004 - foto

V prestávke do ďalšieho hudobného vystúpenia, dostala priestor detská country tanečná skupina Batrflaj, ktorej predstavenie bolo príjemným oživením programu. Nasledovala folková skupina Druhý dych, ktorá zaujala príjemnými melodickými skladbami z dielne Andreja Mika, ale aj skvelým spevom sólovej speváčky Adriany ale aj vokalistky a bubeníčky zároveň - Zuzky. Na basgitare sa predstavil Jaroslav Grebeči, bývalý basák Nového Rownáku. Po nich a krátkom príhovore starostky Vajnor – pani Anny Zemanovej, a vystúpení detského folklórneho súboru Juríček, z Vajnor (zaujímavé odbočenie z udaného folk-country-ového smerovania podujatia) už dostal priestor na pódiu bluegrass a to v podobe výbornej bratislavskej bluegrassovej skupiny Earthquake, zloženej z vynikajúcich inštrumentalistov známych aj z iných bluegrassových skupín (Michal Barok – Meantime, 29 Strings, Peter Baláž – Tomáš Peško Band, B-stage, Andrej Síkora – Union City Grass, Andrea Zaťková). Acoustic flash ponúkli klasicky bohaté inštrumentálne vystúpenie, nechýbali aj vlastné aj prevzaté piesne vo vlastnej “flashovej” úprave.

V polovici vystúpenia country-folk-rockového Nového Rownáku sa to už hore na oblohe začalo dosť kaziť, slniečko zmizlo, začal fúkať čoraz silnejší vietor a aj mierne spŕchlo. Chalani svoje vystúpenie odohrali podľa plánu a diváci ich spopod stromov a iných prístreškov odmenili potleskom. Nasledovalo vystúpenie tanečnej skupiny Bratislavské združenie country a dobových tancov, počas neho sa však strhla už taká búrka, že mali hudobníci, tanečníci a najmä zvukár čo robiť aby zachránili čo sa dá pred skutočne masívnou prietržou, ktorá festival krátko po 20-tej hodine predčasne ukončila. Touto cestou by sme sa chceli ešte raz poďakovať tým, ktorí pomáhali zachraňovať aparatúru a ostatné záležitosti prítomné na pódiu.

Bolo mi skutočne veľmi ľúto, že práve počasie prekazilo toto inak veľmi príjemné a určite vydarené podujatie. Veľmi by som sa chcela poďakovať starostke MČ Vajnory pani Anne Zemanovej a pánovi Milanovi Darnadimu, za to že pristúpili na zorganizovanie tohto kultúrneho podujatia a rozhodli sa prispieť k propagácii žánru folk-country a slovenských hudobných skupín – a pripraviť zaujímavé podujatie pre obyvateľov Vajnor, ale aj iných mestských častí a verím, že v tomto úsilí budú pokračovať aj naďalej. Verím, že nabudúce nám počasie dožičí viac a tiež že sa na budúci rok tento festival posunie na vyššiu úroveň najmä jeho skoršou prípravou a prilákaním väčšieho počtu divákov.

Už teraz sa tešíme aj na Vašu návštevu! A ak by ste mali nejaký nápad ako festival obohatiť, vylepšiť, prípadne máte záujem spolupracovať pri jeho príprave a organizácii, samozrejme veľmi radi privítame aj Vaše pripomienky a návrhy a akúkoľvek pomoc. Stačí sa obrátiť na našu agentúru.  

Kamila

* Táto reportáž, s miernymi úpravami, bola uverejnená aj na portáli www.folk.sk.