Stressed Hedgehog (SK, USA) + FRAGMENT (SK, CZ) + Stephen Mougin (USA)
Pondelok, 15 Október 2007 16:36

V nedeľu 21.10. bude Rančík výnimočne otvorený, a to predovšetkým priaznivcom bluegrassu a akustickej hudby. Na špeciálnom koncerte sa predstaví najskôr o 19tej hodine novovzniknutá americko-slovenská skupina Stressed Hedgehog (SK, USA) a po nej vystúpi v Bratislave po dlhom čase jedna z najúspešnejších česko-slovenských bluegrassových kapiel, skupina FRAGMENT(SK, CZ), spolu so špeciálnym hosťom, americkým spevákom a excelentným gitaristom Stephenom Mouginom (USA). Predpredaj vstupeniek v cene 70 Sk prebieha v sieti Ticketportal. Upozorňujeme na obmedzený počet vstupeniek v predaji.



Stressed Hedgehog (USA, SK)

Kapela vznikla len veľmi nedávno ako hudobné zoskupenie okolo vynikajúcej speváčky pochádzajúcej z USA, ktorá sa volá Jessica Pough. Jessica momentálne žije na Slovensku a pôsobí ako učiteľka v anglicky hovoriacej škole. Na gitaristu Reného Jankoviča, mandolinistu Vlada "Gašpara" Šmihulu, banjistu Milana Ikhardta a basistu Doda Jágerského, ktorí tvoria skupinu Stressed Hedgehog, narazila len náhodou pri jednom z ich hraní, čo udalo smer ich spoločnému účinkovaniu. Jessicin repertoár zahŕňa najmä americký folk zastúpený Joan Baez, či Johnom Denverom. Chlapci z kapely sú skôr upriamení na bluegrass. Poslucháči si tak budú môcť vychutnať koncert popretkávaný americkými bluegrassovými a folkovými skladbami. Je sa na čo tešiť. Všetkým týmto skladbám bude v Rančíku dominovať Jessicin nenapodobiteľný spev, aký sme na našej scéne už dlho nepočuli.

Fragment (SK, CZ) + Stephen Mougin (USA)

Skupina FRAGMENT je na hudobnej scéne už od roku 1982. Počas svojej existencie sa v nej vystriedalo množstvo excelentných muzikantov, ako Emil Formánek, Josef a Pepa Malinovci, Jíří Póla, Michal Vavro, Stano Palúch, Milan Marek, Tomáš Juřena, Richard Cíferský a iní... Základom bol zo začiatku banjista Svaťa Kotas a dobrista Henrich Novák, ktorý ako jediný z pôvodných zakladajúcich členov ostal v kapele dodnes. Popri dokonalých inštrumentálnych výkonoch jednotlivých členov Fragmentu vždy vynikal tiež osobitý spev Jany Mougin-Dolákovej, ktorá je v podstate dlhé roky spolu s Henrichom základom inak meniaceho sa zloženia kapely. V súčasnej najnovšej zostave ich sprevádzajú a opäť česko-slovenský charakter kapely dopĺňajú českí muzikanti, banjista Petr Brandejs a gitarista a spevák Ondra Kozák (okrem iných aj v kapele Křeni a Petr Brandejs Band). Počas svojej dlhoročnej existencie sa Fragment úspešne zapísal do histórie bluegrassu na Slovensku a v Čechách a mnohokrát vystupoval v zahraničí, vrátane pravidelných 4-mesačných tours po festivaloch v USA. V súčasnosti vystupuje Fragment viac v zahraničí ako na Slovensku, najmä vzhľadom na fakt, že Jana sa vydala za amerického speváka a gitaristu Stephena Mougina a v súčasnosti žije v Nashville, USA. Práve v druhej polovici októbra sa ale chystá aj s manželom na krátku návštevu domov a pri tejto príležitosti sme veľmi radi, že sa podarilo dohodnúť špeciálny koncert kapely Fragment aj so Stephenom Mouginom, ktorý je momentálne známy v USA predovšetkým ako gitarista v kapele slávneho mandolinistu Sama Busha (Newgrass Revival).