Folkový večer v Bratislave – Druhý dych, Oli&Spol, Hash.
Pondelok, 14 Máj 2007 16:06

V rámci cyklu Folkových večerov v Bratislave, organizovaných folkduom Oli&Lu sa priaznivcom folkovej a akustickej muziky predstavia v samostatných recitáloch kapely Druhý dych, Oli&Spol a Hash. Podujatie sa uskutoční 17. 5. 2007 o 19:00 v hudobnom klube Hlava XXII v Bratislave.

Kapela Druhý dych hrajúca vlastnú tvorbu vznikla v júli r. 1998. Hudbu a texty piesní tvorí Andrej Miko. Počas svojej existencie sa kapela žánrovo vyvíjala a dnes ju možno charakterizovať ako kapelu folkovú až folkrockovú. Druhý dych je možné počuť nielen na rôznych slovenských a českých festivaloch, z ktorých možno spomenúť Stupavský širák, Country lodenica, Zahrada (CZ), ale aj na vlastných koncertoch a na rôznych iných podujatiach. V súčasnosti hrá kapela v zložení: Andrej Miko – spev, sólová gitara, Adriana Miková – spev, doprovodná gitara, Jaroslav Grebeči - basová gitara, Milan Šimkovič – bicie.

Oli&Spol - už samotný názov prezrádza pôvod a charakter zoskupenia - „polovica“ folkového dua Oli&Lu s doprovodnou štúdiovou kapelou, známou pod názvom Hash. Budú predstavené pesničky z repertoáru Oli&Lu v „kapelnej“ úprave, obohatené zaujímavými aranžérskymi prvkami a krátkymi únikmi do iných hudobných žánrov. Toto „príležitostné“ zoskupenie tvoria Oliver Sinay, Mário Gajarský, Denis Bongo a hostia – Ivo Jankovič z Acoustic Flash… a… prekvapenie. Možno : -)

Kapela Hash, unikátne hudobné teleso, žánrovo sa pohybujúce na pomedzí folku, art rocku, jazzu, bluesu a tzv. indie rocku. Základnú zostavu kapely tvoria vyzretí multiinštrumentalisti Mário Gajarský (gitary), Denis Bogno (klavír, basgitara) a Jozef Slovák (perkusie). Ich tvorba je vlastná, texty sú, až na pár výnimiek písané v angličtine a ich interpretácia určite stojí za vypočutie – Hash, to je muzika pre fajnšmekrov - od nápaditých kompozičných, rytmických a melodických výletov naprieč žánrami, cez gradujúce hudobné pointovania až po „zimomriavkové“ sedemhlasné vokály a čiastotu prejavu… Mário, dvorný textár a skladateľ kapely sa ako producent podieľal a podieľa na mnohých ďalších hudobných projektoch.

Oliver Sinay