Regionálne výberové kolo na slovenské F & C festivaly
Streda, 26 Apríl 2006 20:51

Regionálne výberové kolo kapiel na letné festivaly

Camillia pre Folk.sk: V sobotu 22.4.2006 sa v bratislavskom PKO uskutočnilo regionálne výberové kolo, na ktorom si zástupcovia festivalov Dobrofest, Radimovská Šopa, Country Mlyn, Sigord, Stupavský Širák a Country Lodenica, vyberali kapely do súťažného bloku v rámci toho ktorého festivalu. Tento rok sa už druhý krát po sebe nekonali výberové prehliadky vo viacerých slovenských mestách, ale na rozdiel od minulého roku, sa uskutočnilo jedno výberové kolo, na ktoré bolo pozvaných na základe zaslaných nahrávok, 23 interprétov z celkového počtu 87 prihlásených skupín a sólistov. Tieto kapely a sólisti dostali priestor prezentovať sa pred organizátormi festivalov, práve uplynulú sobotu. Program to bol bohatý, hrať sa začalo od skorých ranných hodín až do cca šiestej hodiny večer, napriek tomu, že sa pôvodný program nie celkom dodržal, niektoré kapely nevystúpili, prípadne vystúpili kapely pôvodne nezaradené v programe (tuším len jedna).

 


A tu sú výsledky, na jednotlivé festivaly sa prebojovali nasledovné kapely:

DOBROFEST Trnava (1.-4.6.2006):
BG TIME
NÁHODNÍ POCESTNÍ
EXPRES
TURKOVCI

SIGORD PREŠOV (23.-24.6.2006):
BLIZZARD
MALÝ PRINC
NÁHODNÍ POCESTNÍ
ZÁVODSKÝ A BAND

COUNTRY MLYN, Malacky (23.-24.6.2006):
CONDOR
FOLKTON
OLI A LU
PHB
VINOHRAD
ZÁVODSKÝ A BAND

RADIMOVSKÁ ŠOPA, Radimov (30.6.-1.7.2006):
DUO TEZE
GAILARD
MALÁ POHODA
SLIMÁK
TURKOVCI

STUPAVSKÝ ŠIRÁK, Stupava (18.-19.8.2006):
BLUE MAPS
COUNTRY DOSTAVNÍK
DUO TEZE
KERBEROS
NESTÍHÁME

O regionálnych kolách, resp. kole, prípadne o výbere kapiel a ich následnom prezentovaní sa na jednotlivých súťažných pódiách, sa toho popísalo už veľa. V podstate sa vytvorili dva tábory ľudí okolo tejto problematiky. Hoci to nemusí byť pravidlom, vo všeobecnosti sú to na jednej strane organizátori festivalov, ktorí dávajú priestor a možnosť prezentácie mladým a menej známym interprétom a na druhej strane sú to predovšetkým samotné kapely a kritici týchto predkôl a súťaží, ktorí sú nespokojní práve s ich organizáciou a prípravou. Ja sa radím niekde do stredu. Myslím si, že každý má svoju pravdu a je len na nás samých, aby sme dokázali medzi sebou komunikovať a hľadať tú správnu cestu na to aby sa menšinovým hudobným žánrom ako folk, country, bluegrass a iné... a kapelám a sólistom, ktoré ich reprezentujú, darilo presadzovať tieto žánre aj v širšom spektre poslucháčov. Na jednej strane obdivujem organizátorov, že sa na to každý rok znovu dajú a organizujú súťaže, predkolá, pozývajú aj menej známe kapely do svojho programu, snažia sa o diskusiu a komunikáciu a o spoluprácu práve pri posúvaní F&C hudby medzi ľuďí. Na strane druhej chápem aj samotné kapely, účinkujúcich, ktorí sa búria a protestujú proti tomu, ako „táto scéna“ na Slovensku vyzerá, že sa s kapelami zaobchádza nedôstojne a že by si zaslúžili lepšie podmienky pre svoj rozvoj a prezentáciu. Existujú kapely, ktoré povyhrávali všetky možné súťaže, prehliadky, festivaly, dokonca niekoľko rokov za sebou a stále nedosiahli stabilné miesto v programe „veľkých festivalov“. Buď sa uspokoja so sporadickým vystupovaním, alebo idú opäť do súťaže, alebo sa snažia presadiť niekde inde a inak. Medzi slovenskými fanúšikmi tejto hudby budú totiž stále dominovať hviedzne mená ako Honza Nedvěd, Čechomor, Jarek Nohavica, Ivan Mládek či Kamelot. Napriek tomu, že mladé ale aj staršie slovenské kapely si nepochybne zaslúžia viac priestoru. Mnohé z nich sa už úspešne prezentujú aj v susedných Čechách, teda hľadajú inú cestu.

Nerada sa staviam na jednu alebo druhú stranu, práve preto že viem že ani jedna, ani druhá to nemá ľahké. Preto by sme sa mali podľa mňa všetci snažiť o to, aby sa ten správny kompromis vždy našiel. Teda – organizátori by sa mali snažiť podporovať slovenské kapely aj naďalej a dávať im viac priestoru a dôstojnejšie podmienky a kritici sa budú viac zaujímať aj o to, čím by mohli sami prispieť k zlepšeniu aktuálnej situácie, ktorá veru vôbec nieje ružová, napriek tomu, že výborných slovenských kapiel a sólistov je tu stále viac a viac.

Mňa konkrétne na predkole v PKO zaujali dve kapely. Resp. duá. Zaujali znamená aj to, že som ich dovtedy nepočula a boli pre mňa príjemným prekvapením a ich krátke vystúpenie hudobným zážitkom. Prvým bolo duo Oli & Lu, ktoré zaujalo svojim úprimným a čistým prejavom, zaujímavými textami a predovšetkým nádherným hlasom speváčky Lucie. Druhým duom bolo duo Nestíháme, ktoré pricestovalo až z Prahy. Príjemné skladby a zladené dvojhlasy chalanov spolu s gitarovými melódiami Simonovským štýlom podčiarkovali výnimočnosť prejavu českých folkových interprétov. Jedným z jasných favoritov v daný hudobný deň v PKO pre mňa bola novovzniknuvšia kapela CONDOR, prezentujúca štýl súčasnej americkej country-rockovej scény. Vlastné slovenské texty v dynamických melodických skladbách s výbornou rytmikou bicích a basgitary, podporou country-ovej gitary a výborných striedajúcich sa vokálov lídra Mariána Pusztera (tiež autor skladieb) a Karolíny Komarovej (ex Šiesty (ne)zmysel), predznamenali účasť kapely „v ďalšom kole“, resp. kolách. Nesklamali ma ani moji obľúbenci z Vrútok, kapela Náhodní Pocestní, ktorá predstavila svoje folkrockové skladby šmrncnuté nerezovským štýlom, so zaujímavými aranžmánmi, hudobnými nápadmi a nástrojovým obsadením (klarinet, saxofón). Úplný záver patril Jarovi Závodskému (mimochodom minuloročný semifinalista v Superstar) a jeho sprievodnej kapele S Band. Tí tento dlhý deň zakončili už pomaly bigbítovým, energickým vystúpením. To sa mi veľmi páčilo a teším sa na ďalšie vystúpenia tejto kapely. Moje hodnotenie je však trošku neobjektívne, nakoľko som prišla na koncert neskoro a prvých cca 6 kapiel som tak nemala možnosť si vypočuť, takže je možné, že medzi nimi bola ďalšia zaujímavá kapela, ktorú by som ja vybrala do ďalšieho kola, v prípade, že by som bola organizátorom nejakého veľkého festivalu. Odhadom sa prikláňam ku kapele Turkovci, ktorej demo nahrávku som mala možnosť si vypočuť a tiež ju poznám z minulých vystúpení, a tiež by ma určite zaujalo vystúpenie dievčenskej bluegrassovej skupiny BLUE MAPS.

Zmeškali ste aj Vy niektorú z týchto kapiel v PKO? Predpokladám že áno, súdiac podľa počtu „divákov“. Nevadí, možeme sa stretnúť a spoločne si vychutnať vystúpenia tých najlepších kapiel tohtoročnej výberovej súťaže, na niektorom zo spomínaných festivalov a následne na zakončení festivalovej sezóny a tejto súťaže, na festivale Country Lodenica 2006 v Piešťanoch. Ten sa uskutoční na prelome augusta a septembra, od 31.8. do 2.9. Prvých 5 skupín a interprétov, ktoré vyberie porota na tomto finále, bude mať možnosť, zahrať v programe Country Lodenice na budúci rok, 2007 a tiež nahrá spoločné CD laureátov. Podobne ako minuloroční laureáti nahrali spoločné CD, ktoré sa momentálne dostáva do distribúcie. Po 3-4 skladby na ňom majú nasledovné skupiny: L.P.S., Divozel, Jana Máčovská a Pomene, Karpatské Horké a víťaz Lodenice, košická country skupina Veslári, ktorej vychádza pod záštitou agentúry MMI (organizátor festivalu Country Lodenica a tiež spoluorganizátor výberových prehliadok), ako víťazovi celkovej súťaže tiež prvý album, s názvom „Ja pôjdem sám“ .

Uf, tak toľko mojich postrehov z regionálneho výberového kola. Aj vzhľadom na to, že som nesledovala celý jeho priebeh (nestihla som začiatok a aj počas môjho výskytu v priestoroch PKO som občas nebola prítomná priamo v sále), by som rada poprosila aj ostatných, ktorí tam boli, aby prispeli svojim pohľadom vrámci komentárov k tomuto článku. Viem že to bude ťažké keďže nás tam bolo skutočne veľmi málo.