Videoukážka: Famózna bluegrassová kapela The Infamous Stringdusters v Bratislave
Utorok, 07 Október 2008 18:05

Video ukážkz y koncertu Infamous StringdustersZmeškali ste koncert kapely The Infamous Stringdusters v Bratislave alebo si ho chcete pozrieť ešte raz? Na úvod festivalu Bluegrass Fest - v piatok o 10.10. o 16tej hodine si môžete v Klube Za Zrkadlom v DK Zrkadlový Háj pozrieť záznam z tohto koncertu. Malú ukážku - úvodnú skladbu "Fork On The Road" a ďalšie si môžete pozrieť tu a nižšie si môžete prečítať aj reportáž z tohto koncertu a stručné predstavenie kapely. Novinkou je, že na IBMA Awards 2008 v Nashville minulý víkend získal dobrista Andy Hall cenu za najlepší inštrumentálny album roka! Viac na www.ibma.org, a o kapele na www.thestringdusters.com.












Keď som sa dozvedela, že americká kapela The Infamous Stringdusters mieri do Európy a navyše mi prišla ponuka, zorganizovať ich koncert na Slovensku, neváhala som a povedala som si, že tento koncert by bol pre slovenských fanúšikov bluegrassu skutočne niečím veľkým. A tak som sa do toho pustila. Teraz už viem, že som urobila dobre, pretože to, čo sa dialo v nedeľu 1. júna v Dome kultúry Zrkadlový Háj v Bratislave nemalo chybu. Plné hľadisko a doterajšie nadšené ohlasy od divákov, ktorí na koncert prišli sú dôkazom, že aj bluegrass má svoje miesto – hoci ešte malé – v hudobnej sfére aj na Slovensku.



Nedeľný bluegrassový večer odštartovala výborná slovenská kapela Meantime. Päť skvelých inštrumentalistov a speváčka Danka Hroncová skutočne správne naladili nedočkavé publikum na súčasný moderný bluegrass. Zvolensko-pezinsko-bratislavská kapela patrí medzi súčasnú európsku špičku v bluegrasse a môže sa pýšiť aj účasťou na najvýznamnejšom americkom bluegrassovom festivale World Of Bluegrass v Nashville, v októbri minulého roka. Na koncerte zazneli jej skladby z debutového CD In The Meantime ale aj nové skladby z pripravovaného CD albumu. Na kapele bolo vidieť obrovskú radosť a cit pre túto hudbu a najmä nadšenie z toho, že sú súčasťou koncertu s takými hviezdami, akými sú členovia nasledujúcej kapely. Po asi 50 minútovom predstavení Slovákov a po krátkej prestávke prišla na rad hlavná kapela večera.

Nashvillská formácia The Infamous Stringdusters sa právom považuje za najväčší objav bluegrassu. Dokázali to napríklad na odovzdávaní výročných cien medzinárodnej bluegrassovej asociácie (tzv. bluegrassových grammy), kde si vďaka svojmu debutovému albumu „Fork On The Road“ prevzali až tri hlavné ocenenia. Za objav roka, najlepšiu skladbu (titulná skladba) a najlepší album roka. Kapela sa tak stala jednou z najžiadanejších bluegrassových a novo-akustických skupín v USA. Každý z účinkujúcich muzikantov má za sebou už bohaté skúsenosti z iných formácií a aj sólové projekty ale tým, že sa spojili do jednej kapely vytvorili skutočne excelentnú šesticu.

Jedinečný dobrista Andy Hall (dobro, spev) koncertoval a nahrával s hviezdami ako Earl Scruggs, Dolly Parton a Charlie Daniels a taktiež vydal už aj vlastný sólový album s názvom Redwing. Chris Pandolfi (banjo) študoval u Tonyho Trischku, získal štipendium Billa Vernona, nahral sólový album The Handoff a hrával s New England Bluegrass Band, s ruskou country-bluegrassovou kapelou Bering Strait, nominovanou na Grammy a s mandolinistom Drew Emmittom. Jeremy Garret (husle, spev) hral už s množstvom bluegrassových umelcov, ako sú napríklad Bobby Osborne, Chris Jones a Audie Blaylock, country speváčka LeeAnn Womack a vydal album Garret Grass – Bluegrass Gospel 2005 so svojím otcom Glenom Garretom. Jesse Cobb (mandolína) vystupoval napríklad s Mike Sniderom, Jim Lauderdalom, Melonie Cannon, The Fox Family, Valerie Smith, či LeeAnn Womack. Travis Book (kontrabas, spev) bol členom Colorado’s Broke Mountain a vystupoval aj s najznámejším nezávislým skladateľom jamgrassovej scény, Benny „Burle“ Gallowayom. Andy Falco (gitara), najnovší člen kapely koncertoval naposledy s Aleciou Nugent a The Greencards a pracoval s takými osobnosťami ako sú Vanessa Cartton a Levon Helm.

Nedá sa presne opísať, ako kapela vznikla, nakoľko sa navzájom poznali už skôr, či už ako priatelia, spolužiaci alebo spoluhráči v rôznych zostavách iných slávnych bluegrassových a country spevákov. Andy Hall, Jeremy Garret a Jesse Cobb napríklad tvorili základ kapely známeho Ronnie Bowmana. Andy Hall, Chris Eldridge (bývalý gitarista) a Chris Pandolfi sa zas stretli v Bostone ako študenti svetoznámej University of Berkley. Chalani predstavujú novú, mladú generáciu bluegrassových muzikantov, ktorá vychádza z tradícií ale zároveň ich obohacuje o vlastné, nové prvky a mieša s rôznymi inými štýlmi. Ich show je plná energie, sviežosti, tvorivosti, improvizácií, skvelých vokálov, excelentných inštrumentálnych výkonov a originálnych vlastných skladieb. Sú stelesnením pokračovania tradície jedinečnej bluegrassovej hudby aj v ďalších generáciách tým, že túto hudbu posúvajú ďalej aj mladšiemu a iným hudobným žánrom orientovanému publiku. Je až neuveriteľné, že sa kapela dostala na vrchol bluegrassovej scény len po dvoch rokoch fungovania a na základe debutového albumu, ktorý vydala vo februári 2007. Album produkoval slávny gitarista, spevák a skladateľ, Tim Stafford (Blue Highway) a sám sa o kapele vyjadril, že neuveriteľne dokáže zahrať skladby aj tradičným spôsobom a zároveň aj svojím vlastným štýlom.

A toto všetko dokázali svojím dvojhodinovým koncertom aj v Bratislave. Odštartovala to pecka „Fork On The Road“ a pokračovali ďalej skladby z toľko ospevovaného úspešného CD s rovnomenným názvom, ako aj skladby z nového albumu, ktorý vyšiel 10 dní po našom koncerte. Striedali sa skladby tradičného bluegrassu s modernými a každý muzikant exceloval pri sólových partoch v jednotlivých skladbách. Spevácky sa prezentovali najmä Jeremy Garret, Andy Hall a mladučký kontrabasista Travis Book. „Služobne“ najmladší a vekovo najstarší člen kapely, tridsaťpäťročný gitarista Andy Falco dostával divákov do varu svojimi bravúrnymi sólami a energickou hrou a pohybom po pódiu. Vo všeobecnosti možno povedať, že oproti slovenským kapelám, títo chalani hrali skutočne uvoľnene, celé pódium nimi žilo, časté pohybovanie sa na pódiu, (ktoré umožnili u nás ešte veľmi málo používané ušné odposluchy) dávalo dojem dynamickosti a výbornej nálady na pódiu. A to mala kapela za sebou 5 týždňové európske turné, ktoré finišovalo posledným koncertom v Bratislave. Napriek tomu únavu a vyčerpanosť na pódiu nebolo vidieť vôbec. Ako sa vyjadrili mnohí účastníci koncertu, niečo podobné ešte nezažili, prípadne porovnávali koncert s legendami, ktoré vystupovali v Bratislave ešte v osemdesiatych rokoch.

Kapelu samozrejme čakalo niekoľko prídavkov, na základe neutíchajúceho potlesku nadšených bluegrassových priaznivcov. Bonbónikom na záver bolo spoločné vystúpenie kapely, s predskokanskou kapelou Meantime, na ktorom odohrali dve skladby. Aj pre muzikantov aj pre divákov to bola sympatická bodka za skvelým hudobným večerom. Po koncerte sa ešte dávali autogramy, predávali CDčká, a ako to vždy na takýchto koncertoch býva, stretli sa tu opäť po čase kamaráti a nadšenci bluegrassu, na moje potešenie aj z iných krajín. Boli tu diváci z Poľska, Slovinska, Rakúska, Maďarska, a samozrejme aj z Českej Republiky. Kto pozná túto hudbu a bluegrassovú komunitu vie, že sa veľmi často koncerty a akcie tohto typu končia spoločným „sejšnovaním“, kedy si môže zahrať aj s takými hviezdami ako je kapela The Infamous Stringdusters hocikto kto má záujem a po ruke hudobný nástroj.

Náš jam session sa konal v reštaurácii OMAMA Cafe na Sasinkovej ulici, kde sme sa poschádzali tí, čo nechceli prísť o možnosť stretnúť sa, zahrať si a porozprávať sa priamo s americkými hudobníkmi. Nakoľko bola nedeľa a kapela dorazila do reštaurácie okolo polnoci, hoci vstup na jam session bol voľný pre kohokoľvek, nebolo tam veľa ľudí, ale o to príjemnejšia priateľská atmosféra. K účinkujúcim kapelám sa pridali aj ďalší muzikanti a hralo sa až do pol tretej rána. Potom už ale naozaj bolo treba skončiť, kapela sa pobrala na hotel a ďalší deň so svojím nemeckým tour manažérom Herbertom späť do Nemecka a odtiaľ letecky domov do Nashvillu.

Verím, že takýchto koncertov sa podarí ešte viac a všetkých, ktorí majú radi bluegrass, alebo majú záujem ho bližšie spoznať, pozývam na 3. ročník medzinárodného festivalu bluegrassu a akustickej hudby BLUEGRASS FEST 2008, ktorý sa uskutoční rovnako v DK Zrkadlový Háj v Bratislave Petržalke 10. a 11. októbra. Vystúpi na ňom až 23 zaujímavých kapiel zo 6 krajín. Bude to opäť príjemné stretnutie bluegrassových priaznivcov a ja dúfam, že opäť bohatšie o ďalších – nových divákov a fanúšikov bluegrassu. Ak ste zmeškali koncert kapely The Infamous Stringdusters, práve na festivale Bluegrass Fest budete mať možnosť tento koncert vidieť celý zo záznamu na projekcii vo vestibule sály, v piatok 10.10. o 16.00 hod, pred začiatkom festivalu.