Bobby McFerrin už v sobotu 17.5. v Bratislave!
Sobota, 10 Máj 2008 17:19

Bobby McFerrinFenomenálny americký jazzový spevák a dirigent Bobby McFerrin, si na svoj bratislavský koncert – v sobotu 17.5. o 20.00 v SIBAMAC aréne pozval aj niekoľkých hostí zo Slovenska. Zbor bratislavského konzervatória, patrí medzi svetovú triedu v interpretácii vážnej hudby, spolupracoval napr. s Hillary Ensemble, pravidelne koncertuje v Európe a v USA, účinkuje na skvostnom CD Vladimíra Godára – Mater a časť jeho členov, priamo sa zúčastnil workshopu Bobby McFerrina. Ďalším hosťom bude známe 9-členné zmiešané a´capella vokálne zoskupenie Close Harmony Friends a tiež Lucia Lužinská – jeden z najvýraznejších speváckych talentov nastupujúcej generácie, mladá jazzová speváčka, ktorej vyšlo pred 2 mesiacmi nové CD (un)covered.

 

 

Spoločné improvizované jam-session týchto interpretov s hviezdou večera Bobby McFerrinom vytvoria neopakovateľnú atmosféru tohto jedinečného koncertu. Samozrejme, nosným programom koncertu je Bobbyho sólo spev, v ktorom dominuje okrem strhujúcich hlasových kreácii v rozsahu širšom ako štyri oktávy aj interaktívny a veľakrát humorný kontakt s publikom.

Termín a miesto konania:
17. máj 2008, NTC Sibamac Aréna, Bratislava, 20:00

Promotér koncertu v Bratislave:
Dr. Horák spol. s r.o. Medená 19, 811 01 Bratislava, SLOVAKIA
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. , www.drhorak.sk

Predpredaj vstupeniek :
v predajnej sieti www.ticketportal.sk a v predajni Dr.Horák, Medená 19, Bratislava, tel. 02 5443 5667

Info o koncerte:
www.bobbymcferrin.sk

Biografia:

Bobby Mc Ferrin -unikát a prírodný úkaz, desaťnásobný držiteľ Grammy, autor a interpret jedného z najväčších hitov 20. storočia „Don´t Worry Be Happy“ , ktorý pri práci s ľudským hlasom prekračuje hranice doteraz známych možností.

Bobby McFerrin je jedným z najpozoruhodnejších prírodných úkazov hudobného sveta. S jazzovým vokálom experimentovali už Al Jarreau a Leon Thomas, ale Bobby McFerrin s ľudským hlasom prekročil hranice doteraz známych možností. Pôvodne klavirista sa pre svoj štýlovo vyhranený spev rozhodol až ako dvadsaťsedemročný. Bol prvým spevákom, ktorý si trúfol na recitál, sólové vystúpenie bez akéhokoľvek doprovodu.

Ako desaťnásobný držiteľ Grammy Award je Bobby McFerrin vôbec najznámejším vokálnym novátorom a improvizátorom, svetovo uznávaným dirigentom klasickej hudby, autorom jedného z najpopulárnejších songov 20. storočia - Don't worry be happy a vášnivým zástancom hudobnej výchovy. Predal viac jako 20 miliónov nahrávok a jeho spolupráca s Yo-Yo Ma, Chick Coreom, Viedenskou filharmoniou a Herbie Hancockom z neho učinila osobnosť, ktorá je považovaná za veľvyslanca klasickej i jazzovej hudby.

Svoje pôsobenie rozšíril i mimo hudobných kruhov: spolupracoval s hercami Jackom Nicholsonom, Robinom Williamsom a Billy Crystalom a partnerom mu bolo publikum prakticky na celom svete.

Bobby McFerrin je uznávanou celebritou svetovej hudby.

Bobby Mc Ferrin – za hranice slov:
zdroj: Beyond Words:The Bravo Profile

Autor najpohodovejšej pesničky storočia „Don´t worry be happy“ Bobby McFerrin nie je len takým obyčajným spevákom. Spôsobom, ktorým využíva svoje ruky, nohy a hrudník, ako používa svoj hlas v rozsahu štyroch oktáv, pôsobí skôr ako živý - chodiaci a hrajúci - hudobný nástroj. Od tibetských mníchov sa naučil zaspievať tri tóny súčasne a svojím hlasom dokáže napodobniť a presne odkopírovať akýkoľvek hudobný nástroj.

Virtuozita Bobbyho - držiteľa desiatich ocenení Grammy, najprv upútala pozornosť v jazzovom svete. Publiku následne učaroval tým, ako sa mu vždy podarilo urobiť zo svojich poslucháčov – divákov súčasť svojich vystúpení.

Herec Robin Williams o ňom hovorí: Je ako výborný komik – vlastne robí to isté. Príde na pódium, pohrá sa s ľuďmi, nejako sa na nich napojí.

Jazzman Herbie Hancock: „Väčšina hudobníkov hľadá, kde im je najlepšie. A keď už tam raz namieria, sú väčšinou radi, že vedia, kam idú. Bobbymu však vôbec nevadí, keď nevie, kam práve kráča, berie proste všetko tak, ako to príde..“

Bobby je ten typ zázračného muzikanta, ktorý dokáže tvoriť nádhernú, životom inšpirovanú hudbu. Na mieste vzniká niečo, čo sa dotýka samotnej podstaty, čo sa dotýka sŕdc všetkých ľudí.

Bobby sa stal skutočným veľvyslancom hudby –nielen jazzu, popu, klasiky, ale celej hudobnej myšlienky, tvorby a jej zdieľania. Bobby dirigoval už väčšinu popredných svetových orchestrov a osvedčil hudobníkom nové spôsoby ako o hudbe rozmýšľať.

Bobby: Moje obľúbené chvíle na pódiu sú, keď spievajú tí ostatní. Alebo keď orchester hrá Beethovena a má to groove...

Bobbyho živé vystúpenia sú zakaždým malý zázrak, v jeho tvorbe je niečo, čo sa nedá naučiť. Má v sebe tisíc ďalších postáv. Hlas bez hraníc.

Bobby je orchester jedného muža.

http://www.bobbymcferrin.com