Drotária 2005
Štvrtok, 07 Júl 2005 14:40

Country a folk festival v Turzovke - Drotaria 2005 Kultúrne a spoločenské stredisko v spolupráci s mestom Turzovka sa rozhodlo potešiť priaznivcov folku, country a trampskej piesne na Kysuciach, v blízkom i vzdialenom okolí a zorganizovať nový festival tohto žánru na Slovensku s názvom DROTÁRIA 2005. Predzvesťou tohtoročného 1. ročníka festivalu bol vlaňajší koncert legendy českého folku Honzu Nedvěda so skupinou. Vystúpenie sa stretlo s veľkým záujmom verejnosti a vypredaná sála Kultúrneho domu R. Jašíka v Turzovke aplaudovala starým aj novším skladbám z jeho repertoáru. To inšpirovalo organizátorov k myšlienke pripraviť v priestoroch prírodného amfiteátra v Turzovke festival, ktorý sa už pri svojom zrode môže pochváliť programom, aký mu môžu závidieť mnohé renomované festivaly na Slovensku či v Čechách.

V úvodný deň, piatok 15. júla, hviezdami nabitý program začne vystúpením Wabiho Daňka, ktorého Rosu na kolejích a ďalšie hity poznajú snáď všetky generácie. Wabi vystúpi v sprievode skvelého gitarového virtuóza Miloša Dvořáčka. O slovenské zastúpenie v prvom dni festivalu sa postará známa bratislavská country kapela Belasí s kapelníkom Michalom Dočolomanským ml., Toto zoskupenie patrí vo svojom žánri k našej špičke. K vrcholom programu bude určite patriť vystúpenie nestárnuceho Františka Nedvěda s Druhým podáním, ktoré rozhodne uspokojí a rozospieva všetky romanticky naladené duše bez rozdielu veku. V podobnom duchu bude pokračovať aj Jaroslav Samson Lenk a Hop-Trop. O záver v rytme keltskej, škótskej či írskej hudby, sa postará prekvapenie vlaňajšej festivalovej sezóny v Čechách- skupina Celtic Cross, ktorá je jedným z vlaňajších víťazov najväčšieho festivalu v ČR Záhrada.

Druhý festivalový deň sobota 16. júla, začne amatérskou súťažou. Víťaz si okrem finančnej odmeny odnesie aj nezvyčajnú trofej - drotársku krošňu. V podvečer sa okrem iných predstavia Čochčiari z Tužinej pri Prievidzi, Jednofázové Kvasenie z Bratislavy, pesničkár Janko Kulich a ďalší. Hlavný večerný program otvorí Pavel Dobeš, ktorého Jarmila či Něco o lásce zľudoveli natoľko, že ich môžete počuť snáď pri každom táboráku. Nasledovať budú dva objavy roku 2004 duo Sestry Steinovy z Prahy a prešovská Hrdza, ktorá na už spomínanej Záhrade dostala ocenenie od časopisu Folk&Country. Priaznivcom country rozhodne netreba predstavovať ani skupinu Kamelot a jej lídra Romana Horkého. Večer v štýle military country uzatvorí a obecenstvo nenechá chladným skupina Taxmeni z Prahy.

Bohatým dvojdňovým programom bude sprevádzať slovensko – česká moderátorská dvojica Janko Kulich a držiteľ Zlatej Porty Josef Mlok Grim, ktorý pravidelne moderuje najväčšie české folk-country festivaly. Spestrením budú iste aj tanečné vstupy známej trenčianskej tanečnej skupiny Maryland a turzovských mažoretiek Nicol.

Organizátori pripravili aj viaceré sprievodné akcie, za povšimnutie stojí drotársky jarmok alebo country bál pripravený na koniec piatkového programu. Pre „cezpoľných“ návštevníkov bude pripravené stanové mestečko v areáli ZŠ v Turzovke, ako aj množstvo stánkov s občerstvením a suvenírami. Samozrejme, tvár festivalu sa stále ešte dotvára (v jednaní je vystúpenie viacerých ďalších účinkujúcich o.i. aj známej country kapely z Poľska), preto ak máte záujem zistiť čo je nové, prípadne si zabezpečiť vstupenky v predpredaji za najnižšie ceny, navštívte web stránku festivalu DROTÁRIA 2005 na adrese www.drotariafest.sk alebo píšte na adresu Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. , organizátori radi odpovedia na Vaše otázky.

Zoznam skupín ktoré môžu bojovať "O drotársku krošňu 2005" v rámci festivalu Drotária 2005 dňa 16. júla 2005. Účinkujúci sú zoradení abecedne!

  • BG TIME (Bratislava - SK)
  • COUNTRY BEAT 3+1 (Michalovce - SK)
  • DIVOZEL (Košice - SK)
  • GOODWILL (CZ)
  • HOLDON (Dubnica nad Váhom - SK)
  • KAJKERY (Frýdek Místek - CZ)
  • KŘENI (Karviná - CZ)
  • NÁHODNÍ POCESTNÍ (Martin - SK)
  • NOTABENE (Dolný Kubín - SK)
  • PHB (SK)
  • PTAČOROKO (Frýdlant nad Ostravicí, Metylovice - CZ)
  • SLIMÁK (Bratislava - SK)
  • ZA (Skalica,Gbely - SK)