Šanca pre kapely štýlu Folk a Country a príbuzných žánrov.
Utorok, 22 Marec 2005 14:28

Slovenské festivaly Country mlyn, Dobrofest, Sigord, Radimovská šopa, CF Tužina, Stupavský širák a Country Lodenica vo svojom programe dávajú možnosť aj menej známym interprétom a hudobným skupinám, predstaviť sa divákom v tzv. súťažnej časti. Kľúčom k účinkovaniu v týchto súťažných častiach boli a budú Regionálne výberové prehliadky. V minulosti jeden ročník prehliadok usporiadala agentúra MMI a časopis CFT v spolupráci s menovanými festivalmi. Nasledujúce ročníky v rámci zjednotenia prehliadok a tým značnej úspory finančných prostriedkov sme usporiadali už aj za účasti festivalu Porta. Po týchto spoločných skúsenostiach sme uvažovali ako vylepšiť, sprístupniť a zjednodušiť ďalšie ročníky, pretože spolupráca s festivalom Porta nesplnila očakávania. Po mnohých stretnutiach sme sa rozhodli pristúpiť k zmenám v systéme výberu účinkujúcich do súťažných častí festivalov. Berte prosím toto ako náš návrh (hoci nepredpokladáme že tento rok by sme ho ešte menili). Počítame ale aj s Vašou aktívnou spoluprácou pri tvorbe tohto nového modelu a čakáme Vaše ohlasy, pripomienky a návrhy, ktoré budeme môcť priebežne analyzovať a zapracovávať do organizácie regionálnych kôl nasledujúce roky.

 

Hlavnou zmenou je, že regionálne prehliadky sa budú konať raz za dva roky a teda nie každý rok, ako tomu bolo doteraz. Každý párny rok sa budú konať fyzické regionálne kolá ako doteraz, kde sa môžu prihlásiť záujemci o účinkovanie na vyššie spomínaných festivaloch. Na prehliadke predstavia 4 skladby (z toho prvá bude nesúťažná), v maximálnom celkovom čase 25 min. Po výberovej časti bude nasledovať vyhodnotenie, vyhlásenie výsledkov a následný seminár kde by zástupcovia zúčastnených festivalov mali zodpovedať všetky otázky účinkujúcich a zhodnotiť danú prehliadku. Tento systém by mohol byť po súťažnej časti aj na jednotlivých festivaloch.


Vždy v nepárnom roku sa budú účinkujúci na jednotlivé festivaly vyberať na základe nahrávok a doterajšieho účinkovania.


Ďalšou zásadnou zmenou je, že do súťažnej časti festivalu Country LODENICA, ktorý sa už tradične koná vždy posledný augustový víkend – postúpia víťazi súťažných prehliadok všetkých zúčastnených festivalov, ktoré prebehnú v danú sezónu. Súťaž na Country Lodenici bude akýmsi finále – kde sa predstavia tí najlepší z najlepších, teda víťazi  jednotlivých festivalov + ďalší do celkového finálového počtu 12-14 budú donominovaní spoločným výberom na základe vystúpení v súťažných častiach. Medzi festivaly, ktoré usporiadajú vlastné súťaže patria: Radimovská šopa, Dobrofest v Trnave, Sigord Prešov, Country Mlyn a Stupavský širák. Okrem nich do finále postúpi aj víťaz súťažnej prehliadky na festivale PORTA 2005, ktorý bude tento rok výberové predkolá pripravovať samostatne.


V roku 2005 sa teda fyzicky regionálne prehliadky vyššie spomínaných festivalov neuskutočnia, avšak výber do súťažného programu jednotlivých festivalov sa uskutoční na základe Vami poslaných nahrávok. Posielajte nám preto informácie o Vás, o Vašej kapele spolu s nahrávkou (môžu to byť rôzne formáty – CD, kazety, mp3ky,… nebude sa hodnotiť tech. kvalita nahrávky), s názvami festivalov, ktorých sa chcete zúčastniť a zoznamom Vašich plánovaných vystúpení v tomto roku, najneskôr však do konca apríla 2005, na adresu agentúry MMI:


Agentúra MMI, s.r.o.

P.O.Box C28

921 01 Piešťany

Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.


Všetky získané nahrávky budú rozposlané organizátorom vyššie spomínaných festivalov, ktorí následne spoločne nominujú na svoje súťažné prehliadky vybraných interpretov. Tým bude nominácia oznámená organizátormi festivalov a zároveň zverejnená na všetkých internetových stránkach festivalov. Fimálová súťaž bude teda prebiehať posledný augustový víkend, na festivale Country Lodenica v Piešťanoch. Konečný počet interprétov vo finále bude 12 max. 14. Z nich porota a diváci vyberú 5 laureátov, ktorým bude na 1 rok ponúknutá prezentácia na podujatiach a festivaloch na Slovensku a v Čechách. Budú prezentovaní v médiách a okrem toho tí najúspešnejší získajú: 1. miesto – možnosť nahrať vlastné CD, 2. miesto – možnosť nahrať DEMO CD. Všetci piati laureáti nahrajú spoločné prezentačné CD.


Veríme, že sa aj tento rok zapojíte aj Vy a zúčastníte sa výberu účinkujúcich na F&C festivaly na Slovensku, a že oceníte tento nový systém.


Organizátori vyššie spomínaných F & C festivalov